27 Temmuz 2024

Paylaş

İsveç’in NATO üyeliği oylaması yeni döneme kaldı

Yaz tatiline giren TBMM, 1 Ekim’de açılacak. İsveç’in NATO üyeliğinden emekli maaşlarına kadar birçok önemli gündem maddesi yeni yasama dönemine aktarıldı.

TBMM, CHP’nin zamlar ve ekonomideki gelişmeleri gerekçe göstererek yaptığı çağrı üzerine dün olağanüstü toplandı. Ancak genel görüşme açılması AKP-MHP oyları ile kabul edilmedi. CHP’nin Türkiye’nin yoğun ve zor bir gündemi olduğunu belirterek Meclis’in yaz aylarında çalışması teklifi de AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

Yaz tatiline giren TBMM’de önemli gündem maddeleri de yeni yasama dönemine aktarıldı. TBMM 1 Ekim’de açıldığında İsveç’in NATO üyeliğinden Anayasa’ya, deprem düzenlemelerinden emekli maaşlarına birçok kritik başlık gündeme gelecek.

İsveç’in NATO üyeliği TBMM’nin gündemine gelecek

Meclis, eğer yeni bir olağanüstü toplantı çağrısı olmazsa 1 Ekim’de açılarak çalışmalarına başlayacak. Meclis’in önündeki en önemli başlıklardan biri İsveç’in NATO üyeliğinin oylanması olacak. Türkiye, Vilnius’taki son NATO zirvesinde sağlanan mutabakatın ardından İsveç’in üyeliğine yeşil ışık yakmıştı. Mutabakat metninde Türkiye’nin NATO desteği karşılığında İsveç’in de oluşturulacak Güvenlik Paktı çerçevesinde terörle mücadele konusunda Türkiye’ye güvence verdiği belirtilmişti. Belgeye göre İsveç, ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine, Gümrük Birliği’nin modernizasyonuna ve Türkiye’nin vize serbestisi konusundaki girişimlerine aktif destek verecek.

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini yeni yasama döneminde oylamaya sunmayı bekleniyor. Meclis’te AKP’nin tek başına çoğunluğu bulunmuyor. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin İsveç’e yönelik sert eleştiriler getirse de “Ülkemizin çıkarları neyi gerektiriyorsa onu yapacağız” mesajı vermişti. MHP’nin bu konuda AKP’ye destek vermesi durumunda muhalefetin oylarına gerek kalmadan İsveç’in üyeliği onaylanabilir.

Anayasa için süreç başlatılması gündemde

Meclis’in 27’inci yasama döneminde komisyon aşaması tamamlanan, ancak muhalefetin destek vermemesi nedeniyle Genel Kurul’da görüşülemeyen Anayasa teklifi de yeniden gündeme gelecek. Söz konusu teklifte başörtüsü ve aileye dair düzenlemeler de yer alıyor. AKP, bu düzenlemeyi “seçim vaatleri arasında olduğu” gerekçesiyle öncelikli olarak ele almak istiyor.

TBMM’de ayrıca yeni bir Anayasa süreci başlatılması hedefleniyor. AKP, başörtüsü düzenlemesine ilişkin tartışmalarda oluşacak havaya göre yeni Anayasa için zemin yoklaması yapacak. Yeni Anayasa için AKP içinde ağır basan görüş; Meclis’te grubu bulunan partilerin eşit temsil edildiği bir “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” kurulması yönünde. Bu konuda 2011 yılında benzer bir çalışma yapılmış ve 1,5 yıllık çalışma sonrasında komisyon, 60 maddede tam mutabakat sağlarken 112 maddede ise şerhli olarak anlaşmıştı. AKP’de yeni Anayasa görüşmelerini yerel seçim sonrasına bırakma ihtimali de değerlendiriliyor. AKP içerisindeki yüzde 50+1 oy oranı sistemini revize etmek için başlatılan çalışmalar da Anayasa çalışmaları ile birlikte gündeme taşınacak.

Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada “Yargı alanında 2002’den beri yürüttüğümüz zorlu mücadeleyi, inşallah sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasayla taçlandırmak istiyoruz. 28’inci Yasama Dönemi’nde önceliklerimizin en başında, Meclisimizin de takdiriyle Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarmak vardır” demişti.

Yeni bir yargı reformu çalışmasının da gündeme getirilebileceği ifade ediliyor. Özellikle “İnsan Hakları” başlığında Adalet Bakanlığı’nın çalışmaları olduğu kaydediliyor.

Daha fazla haber

Daha fazla haber