Seçim için geri sayım başladı: Seçmen kaydı kontrolü nasıl yapılır? Kimler oy kullanamaz?

seçim 2024

Türkiye, 2023 genel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimini geride bıraktı. 14 Mayıs 2023’te yapılan seçimde, Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Bu gelişmelerin ardından gözler mahalli idareler seçimine çevrildi. 2024 yılı Mart ayının son pazar günü olan 31 Mart’ta yapılacak seçim için geri sayım sürüyor. Peki oy kullanacak kişilerin yerleri belli oldu mu? Seçmen kaydı nasıl kontrol edilir? Oy kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? 2024 Yerel Seçimleri, Gazete Desek sizin için derledi…

Türkiye’de demokratik bir ülke olarak seçimler, vatandaşların politik süreçlere katılma hakkını temsil eder. Ancak, kimlerin oy kullanabileceği konusu bazen karmaşık olabilir. İşte oy kullanma şartları ve kimler oy kullanamaz ile ilgili tüm merak edilenler…

Seçimler yaklaşırken, seçmenlerin oy kullanma hakkını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için seçmen kayıtlarını kontrol etmeleri ve oy kullanacakları yerleri öğrenmeleri gerekiyor. Seçmen kaydınızı sorgulamak için e-Devlet Kapısı ve YSK Seçmen Portalı gibi platformlar mevcut.

KİMLER OY KULLANABİLİR?

Türkiye’de seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahip. Türkiye’de oy kullanma hakkına sahip olanlar, 18 yaşını dolduran Türk vatandaşlarıdır. Türk vatandaşı olmayanlar ise seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanamazlar.

KİMLER OY KULLANAMAZ?

  • 18 yaşını doldurmayan kişiler,
  • Mahkeme kararı ile kesinleştirilmiş şekilde kısıtı bulunan kişiler,
  • Silah altındaki kıta çavuşları, onbaşı ve erleri,
  • Asker olmak için askeri okullarda eğitim alan öğrenciler,
  • Ceza infaz kurumlarında bulunan hüküm giymiş kişiler.

OY KULLANIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?

Oy kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır:

  • Oy kullanmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan her bireyin vatandaşlık görevi olarak kabul edilir.
  • Oy kullanmayan vatandaşlar için Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen bir ceza bulunmaktadır.
  • Oy kullanma işlemi genellikle Pazar sabahı saat 09:00’da başlar ve yurt genelinde 17:00’da son bulur.

BU BİLGİYİ UNUTMAYIN!

Seçmen listeleri genellikle seçimlerden bir süre önce askıya çıkar. Bu süre zarfında seçmenler, kayıtlarını kontrol edebilir ve gerekli düzeltmeleri yapabilirler. Bu nedenle, seçimler yaklaşırken seçmen kaydınızı kontrol etmek ve güncel olduğundan emin olmak önemlidir.

HER OY ÖNEMLİ!

Bu bilgiler, seçmenlerin oy kullanma hakkını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için önemlidir. Unutmayın, her oy, demokrasinin işleyişi için değerlidir.

SEÇİM TARİHİ NEDİR?

Mahalli idareler seçimi 2024 yılı Mart ayının son pazar günü olan 31 Mart’ta yapılacak. Bu tarihler, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenmiştir. Seçim süreci ve tarihleri hakkında kesin bilgiler için Yüksek Seçim Kurulu’nun resmi duyurularını takip etmek önemlidir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz