Bedelli askerlik ücretinde yeni düzenleme! 122 bin 351 TL’ye yükseltildi

Askerini bedelli olarak yapacakların dikkatine… Bedelli askerlik ücreti 122 bin 351 TL oldu.

Milli Savunma Bakanlığı, bedelli askerlik ücretinin 122 bin 351 lira olduğunu açıkladı. Bedelli askerliğe başvurular 17 Temmuz 2023 tarihinden itibaren alınmaya başlandı.

 18 BİN 267 LİRALIK ARTIŞ

Bu yılın ilk yarısında 104 bin 84 lira olarak ödenen bedelli askerlik ücreti, yeni düzenlemeyle 18 bin 267 TL artırılarak 122 bin 351 lira seviyesine kadar çıkmış oldu.

TERÖR ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE DEVAM EDİYOR

Milli Savunma Bakanlığından, 17 Temmuz’da süresi dolan ve Rusya tarafından durdurulan Tahıl Girişimi’nin uzatılmasına yönelik, Birleşmiş Milletler (BM), Rusya ve Ukrayna yetkilileriyle temasların, Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak devam ettiği açıklandı.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Deniz Albay Zeki Aktürk, Bakanlık’ta düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin PKK/KCK-PYD/YPG, FETÖ ve DEAŞ başta olmak üzere her türlü tehdit ve tehlikeye karşı mücadelesinin devam ettiğini söyledi.

BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?

Bedelli askerlik, Türkiye’de Osmanlı döneminden bu yana aralıklarla zorunlu askerliğe alternatif olarak süre kısalması karşılığı nakit bedel ödenmesi mantığına dayanan bir uygulamadır. Uygulamanın dayandırıldığı gerekçeler ordunun ve devletin maddi ihtiyaçları ve bireylerin işlerini kaybetmemeleridir. Uygulamanın Anayasa Mahkemesi tarafından eşitlik ilkesini ihlal etmediğine karar kılınmıştır.

KİMLER YAPABİLİR?

18 yaş ve üzeri erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 30 günlük süre ile vatani hizmetlerini görmelerine olanak veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir, buna aynı zamanda “dahte” (dövizle askerlik hizmetine tabi erler) ismi de verilir.

TARİHLERİ NELERDİR?

Bedelli başvuruları her yıl yeni enflasyon değerlerinin açıklandığı Ocak ayının ikinci haftasından itibaren başlar ve yılın son iş günü mesai saatleri bitimine kadar devam eder. Bu süre içerisinde başvuru gerçekleştiren adayların askerlik yerleri ve tarihleri başvuru yaptıkları yılı takip eden Ocak ayının ikinci haftasında açıklanır. (Örneğin Ocak 2023 ve Aralık 2023 yıllarında bedelli başvurusu yapmış olan iki adayın da askerlik yapacakları yerler ve tarihleri Ocak 2024’te açıklanacaktır.) TSK tarafından belirlenmiş olan bedelli programına göre yılın ilk bedelli celbi Şubat, son celbi ise Aralıktır. Ocak ayı çoğunlukla yeni ücretin belirlenmesi ve celp tarihlerinin açıklanması arasındaki bir döneme denk gelmesiyle nedeniyle bedelli eğitim celpleri arasında bulunmaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz