Taner Çağlı: Öğretmen mi yoksa şovmen mi?

taner çağlı kimdir

İngilizce’yi öğretmek üzerine yaptığı sivri çıkışlarla adından sıkça söz ettiren çeviribilim mezunu Taner Çağlı, Gazete Desek’in radarına takıldı. Katıldığı programlarda ve kendisinin hazırlayıp sunduğu talk show programında geçmişinden ve yaşadıklarından sıkça bahsetse de şöhret olma yolunda yürürken başından geçenleri tarafsızca mercek altına alıyor, Taner Çağlı’nın geçmişine ışık tutuyoruz. İşte karşınızda Taner Çağlı dosyası: Öğretmen mi yoksa şovmen mi?

Türkiye’de İngilizce öğretimine getirdiği farklı bakış açısı ve sivri çıkışlarıyla dikkat çeken çeviribilim mezunu Taner Çağlı, Gazete Desek’in ilgisini çekti. Çeşitli programlara konuk olarak katıldığı ve kendi hazırlayıp sunduğu talk show ile adını duyuran Çağlı, sadece dil öğretmekle kalmayıp şöhretin kapılarını aralamak adına attığı adımları da izleyicilere birçok defa aktardı. Taner Çağlı’nın, öğretmenlik kariyerinden şöhret yolculuğuna uzanan ilginç hikayesine 2009’da üniversiteden mezun oluşuyla başlıyoruz.

BİR YILDA ÖĞRETMENLİĞİ KEŞFETTİ

LinkedIn’de paylaştığı bilgilere göre Doğu Akdeniz Üniversitesi çeviribilim mezunu olan Taner Çağlı, “Dil okullarında 1 yıl boyunca öğretmenlik yaptım” diyerek Dil Mektebi adındaki İngilizce kursunu kurmadan önce yaşadığı öğretmenlik deneyimini aktarıyor. Bir yıllık sürede öğretmenliği keşfettiğini de söyleyen Taner Çağlı, Türklerin İngilizce öğrenmekte zorlandığını her fırsatta dile getiriyor.

3 AYDA SİZİ “SIRADAN BİR İNGİLİZCE ÖĞRETMENİ” YAPIYOR

Wayback Machine kayıtlarından erişilebilen eski sitesinde (dilmektedi.com) 9 Ekim 2017 tarihinde “Dil Mektebi, 4 yıllık bir bilimsel araştırma ve hazırlanma sürecinin ardından 2011 yılında açılmıştır. Yani, yaklaşık 10 senelik bir süreçten bugünlere gelmiştir.” bilgisinin olduğu görülüyor. İstanbul Bakırköy’de açtığı İngilizce kursundan mezun olanlar için “Talimatlara uyan bir öğrenci, 3 aylık bu eğitimin sonunda sıradan bir İngilizce öğretmeni ile kâğıt üzerinde aynı seviyede olur.” vaadi yer alıyor. Öte yandan Çağlı’nın derslerini otellerde verdiği bilgisine ulaşılıyor.

ASGARİ ÜCRETİN NEREDEYSE 3 KATI FİYATLA İNGİLİZCE ÖĞRENİN!

Asgari ücretin bin 700 lira seviyelerinde seyrettiği 2017 yılında Dil Mektebi’ne kayıt olma ücretinin 3 bin 900 lira olduğu da arşiv kayıtlarında yer alıyor.

ŞOV DÜNYASINA ADIM ATIYOR

48 saatte İngilizce öğretmeyi amaçlayan program için nispeten yüksek bir fiyat biçen Çağlı, 2012’den 2018 yılına kadar bu kursu vermeye devam ediyor. Taner Çağlı için kırılma noktasıysa Şubat 2018’de yaptığı “İnGizlice” adındaki stand-up gösterisi ile gerçekleşiyor. BKM Mutfak’ta sunduğu gösteriye ilginin yüksek olduğunu fark eden Çağlı, Instagram paylaşımlarından anlaşılacağı üzere Kasım 2019’a kadar çeşitli organizasyonlarda şovlarına devam ediyor. 

KONUŞANLAR AMA İNGİLİZCE

2020 ve 2021 yıllarında birçok seminer ve konferansa katılan Çağlı’nın hayatı, Ocak 2022’de BKM Mutfak ile yeniden kesişiyor. Hemen ardından Şubat 2022’de yayınladığı ilk tanıtım filmi ile “4 Example” adlı talk show gösterisini izleyicilere sunuyor. Format çok geçmeden en çok izlenenler arasına girerken Çağlı’nın kariyeri de büyük bir sıçrayış gerçekleştiriyor. Hasan Can Kaya ile benzerliği sıkça dile getirilirken halkın sevgisini kazanan ve paylaştığı içeriklerle büyük beğeni toplayan Taner Çağlı, programına aldığı konuklarla ses getirmeye devam ediyor ve Instagram hesabını 1 milyon takipçiye kadar yükseltmeyi başarıyor. Ayrıca, 2020 yılında “Konuşanlar” isimli program ile ünlenen Hasan Can Kaya ile yalnızca tipleri değil, formatlarının da birbirine çok benzediği görülüyor.

İZLENMELER TAVAN YAPIYOR

Formatına konuk almayı ihmal etmeyen başarılı şovmen Taner Çağlı, Oğuzhan Uğur, Semicenk, Çakal ve Reckol gibi ünlü isimleri de programına konuk alıyor ve izlenme sayılarını üçe katlıyor.

2024’TE İLGİ DÜŞÜYOR

YouTube’da 160 binden fazla abone ve 34 milyonu aşkın görüntülenme ile büyük bir başarıya imza atan Çağlı, 3. sezonuna başladığı talk show gösterisinde 2024 yılı için beklentilerin altında izlenmeler almaya başlıyor. Bu da Çağlı’ya olan ilginin düştüğünü gözler önüne seriyor.

INSTAGRAM POLEMİKLERİ DÖNEMİ

Yüksek bir çıkış sergiledikten sonra 4 Example adlı talk show programına ilgi düşerken Çağlı, Instagram hesabı üzerinden takipçileriyle yaşadığı polemiklerle gündeme geliyor.

TANER ÇAĞLI: ANANDAN BABANDAN GÖREMEDİĞİN İLGİYİ BURADA ARAMA

Bir Instagram gönderisinin altına gelen, “Türkçe canlandırma yaparken daha kibar olabilirsiniz. Algıda değeri düşürmenize gerek yok, ayrıca basit konuşmak alay konusu değildir.” şeklindeki yoruma epey sinirlenen Çağlı takipçisine, “Orası bir sahne. Her türlü canlandırma yapılabilir. Anandan babandan göremediğin sevgiyi ilgiyi burada arama.” diyerek tepki gösteriyor.

SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEYİ ÖĞREN

Bir başka polemiği ise paylaştığı bir videosunun altına, “Ders anlatımı maalesef bu şekilde akıcı değil. Ayda 1 hafta sonu dersi yapıyor. Benim için hayal kırıklığı…” yorumunu düşen takipçisi/öğrencisine cevap vererek yaşayan Çağlı’nın, “Egzersizleri yaptın mı? Gerektiğinde özel destek dersi talep ettin mi? Portaldaki Hazır videolarımı izledin mi? Hayır… ama buraya kalkmış eleştirebiliyorsun. Daha iyi öğrenmen için her gün ders anlatmam gerekseydi anlatırdım ama bu sadece sizin kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar. Eleştirmek yerine sorumluluğunu yerine getirmeyi öğren.” dediği görülüyor.

“SEN ANLAT SÜPER ZEKA”

“Böyle kolay bir konu nasıl bu kadar zor anlatılır arkadaş…” diyen bir başka takipçisine ise Çağlı, “Sen anlat süper zeka. Anlat biz de öğrenelim.” şeklinde yanıt veriyor.

İNGİLİZCE ÖĞRETME VAADİ 48 SAATTEN 4 AYA ÇIKTI!

İngilizce öğretme macerasına “48 saatte İngilizce” mottosuyla başlayan ve on binlerce öğrencisi olduğunu ileri süren Taner Çağlı, şimdilerde bu kursu, “4 Ayda İleri Düzeyde İngilizce Öğreten Kod Değiştirme Eğitimi” adıyla pazarlamayı sürdürüyor.

PEDAGOJİK FORMASYONU BULUNMUYOR

Kurslarında vaatlerini her zaman yüksek tutan Taner Çağlı’nın resmiyette öğretmenlik yapabilmesi için gerekli olan pedagojik formasyon eğitimi bulunmadığı biliniyor.

BONUS: “BÜTÜN DİLLER BEYNİN SOLUNDA, TÜRKÇE SAĞINDADIR”

Taner Çağlı adına Ekşi Sözlük forumunda açılan başlık için yorum yapan ve dilbilimci olduğunu iddia eden bir kullanıcının sözleri şöyle:

“Dilin yapısal özelliklerini bu şekilde yok sayarak dil öğrenemezsiniz. Dilin matematiği yoktur, daha doğrusu dilbilimci değilseniz sizi ilgilendiren bir mevzu değildir. Dil bu kadar basit bir dizge değildir. Bir dili öğrenmek demek anadili öğrenilen dile uyarlamak demek değildir. Dil kültürel, bilişsel, toplumsal ve daha pek çok parçadan oluşan bir toplamdır. “Bütün diller beynin solunda, Türkçe sağındadır.” cümlesini akademik çevrede kullanırsanız insanlar size güler. Bu aynı şu cümleyi kurmak gibi; İngilizce şarkıları sol kulağımla, Türkçe şarkıları sağ kulağımla duyuyorum.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz