Uçakta doğan bebekler hayat boyu bedava uçuş hakkı mı kazanıyor?

“Uçakta doğan bebekler, hayat boyu ücretsiz uçuş hakkı kazanır mı?”, “Uçukta doğan herkes ömür boyu ücretsiz mi uçuyor?”, “Gökyüzünde doğan bebekler için uçaklar bedava mı?” gibi sorular, sık sık gündeme gelmektedir. Halk arasında yaygın olarak bilinen bu efsanenin yanıtını Gazete Desek sizler için araştırdı.

Uçakta doğum, çok nadir görülen bir olaydır. Ancak, bu olay gerçekleştiğinde, bebeklerin hayat boyu ücretsiz uçuş hakkı kazanıp kazanmadığı hep merak konusu olmuştur.

BBC Jet Airways uçuş ekibi ile Hindistanlı anne ve onun annesi. Bebek Jetson anneannesinin kucağında.

HAYAT BOYU ÜCRETSİZ UÇUŞ HAKKI TANINDI

Son yıllarda, uçakta doğumun gerçekleştiği birkaç örnek yaşandı. BBC’nin aktardığı habere göre, 18 Haziran 2017 tarihinde Hindistan’da bir kadın, uçakta prematüre bir bebek (Jetson) dünyaya getirdi. Hava yolu şirketi Jet Airways, yerden 35 bin feet yükseklikte doğan bebeğe ömür boyu ücretsiz uçuş hakkı tanıdı.

HEM EN ŞANSLI HEM EN ŞANSSIZ BEBEK

Jet Airways, havada sağlıklı şekilde doğan bebek Jetson’a ömür boyu ücretsiz uçuş hakkı tanısa da şirketin kendi ömrü pek de uzun sürmedi. 1993’te kurulan hava yolu firması, Jetson büyüyüp seyahat edebileceği yaşa gelmeden Nisan 2019’da finansal çöküş nedeniyle bütün faaliyetlerini durdurdu.

BAŞKA BİR HAVA YOLU ŞİRKETİ 21 YIL BEDAVA UÇUŞ HAKKI VERDİ

Her hava yolu şirketinin uçakta gerçekleşen doğumlar karşısında aldığı aksiyon farklı. Örneğin, bir başka hava yolu şirketi olan Virgin Atlantic, bir bebeğe 21 yaşına kadar ücretsiz bilet verirken, Filipinler menşeili Cebu Pasific, uçağında doğan bebeğe 1 milyon uçuş puanı (yaklaşık 100 bin TL) hediye etmişti.

ABD’Lİ ŞİRKETİN UÇAKLARINDA 2 DEFA DOĞUM GERÇEKLEŞTİ

Daha önce biri 2009, diğeri 2014’te olmak üzere uçaklarında 2 bebek doğumu gören ABD‘li Southwest Airlines, nadir yaşanan bu olaydan ötürü ailelere ya da bebeğin kendisine herhangi bir hediye vermemişti.

TÜRK HAVA YOLLARI’NDAN HEDİYE YOK

Nisan 2017’de Türk Hava Yolları (THY) uçağında doğan bir başka bebek ise Southwest Airlines’a ait uçakta doğan bebekle ortak kaderi paylaştı. Yerden 42 bin feet yükseklikte doğumu gerçekleşen ve cinsiyeti kız olarak açıklanan bebek, hiçbir jestle karşılaşmadı.

THY, UÇAKTA DOĞUMLARA ALIŞIK

Türk Hava Yolları’nın Ekim 2021’de ABD, Eylül 2022’de ise İngiltere’ye giden uçağında yine doğum gerçekleşti. Ancak THY onlara da herhangi bir hediye verme girişiminde bulunmadı.

UÇAKTA DOĞAN HERKESE AYNI HAK TANINMIYOR!

Uçakta doğmak, yaygın inanışa rağmen, ömür boyu bedava uçuş hakkı elde etme garantisi vermiyor. Hava yolu şirketlerinin birçoğu, uçakta meydana gelen doğumları kayıt altına almadığı için bu oranın ne kadar olduğu ise bilinmezliğini koruyor.

Manşet fotoğrafındaki bütün ögeler ve metin arası görseller yapay zeka üzerinden oluşturulmuştur.

Gazete Desek

3 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz