Kim haklı: İsrail mi Filistin mi? İki tarafın da gözünden gerekçeler…

Toprak paylaşımında bir türlü anlaşamayan ve sık sık birbirine misilleme yapan İsrail ile Filistin arasındaki gerilim, Filistin’e ait Hamas grubunun gerçekleştirdiği saldırıyla iyice tırmandı. Tarafların haklı ve haksız olduğu konular tartışma yaratırken, Gazete Desek sizin için iki ülkenin de savaş gerekçelerini objektif olarak değerlendirdi.

Tarih boyunca yıkıcı etkilerine tanık olduğumuz savaşlar, dini, milli ve ırksal sebeplerden ötürü meydana gelmeye devam ediyor. Daha önce milyonların ölümüne sebep olan dünya harpleri, şimdilerde birbiriyle anlaşamayan ülkeler arasında küçük çaplı savaşları beraberinde getiriyor.

Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere birçok Batı ülkesi tarafından terör örgütü ilan edilen ve Filistin Ulusal Yönetimi’ne bağlı Hamas örgütü, “Aksa Tufanı” adını verdikleri İsrail’e yönelik saldırı operasyonunu başlattı. Saldırının ardından başlayan çatışmalarda en az 198 kişinin öldüğü belirtildi.

Gazete Desek sizin için bu savaşın gerekçelerini objektif çerçevede değerlendirdi. İşte İsrail-Filistin çatışmalarının ardındaki sebepler…

İSRAİL’İN GEREKÇESİ: FİLİSTİN’DEN GELEN SALDIRILAR

1948’de Birleşmiş Milletler tarafından Filistin’de kurulan İsrail, kendi topraklarını korumak ve güvenliğini sağlamak için savaştığını savunuyor. Filistinlilerin sık sık İsrail’e yönelik “terör” saldırıları düzenlediğini ve bu saldırıların İsrail’i kendini savunmaya zorladığı öne sürülüyor.

İsrail ayrıca, Filistinlilerin Hamas ve İslami Cihad gibi silahlı gruplarla bağlantılı olduğunu ve bu grupların İsrail’i yok etmek istediğini iddia ediyor. İsrail, bu grupları Filistin’de bir tehdit olarak görüyor ve onları hedef alarak Filistin’i kontrol altına almaya çalışıyor.

FİLİSTİN’İN GEREKÇESİ: AYRIMCILIK VE SÜRGÜN

Filistin, İsrail’in kurulması esnasında Filistinlilerin topraklarından sürüldüğünü ve evlerinden edildiğini belirtirken, İsrail’in Filistinlilere karşı ayrımcılık yaptığını ve onların insan haklarını ihlal ettiğini iddia ediyor. Filistin ayrıca, İsrail’in Gazze Şeridi’ni ve Batı Şeria’yı işgal ettiğini ve bu işgalin Filistinlilerin yaşamlarını mahvettiğine de değiniyor.

KİM HAKLI: İSRAİL Mİ FİLİSTİN Mİ?

1948’den bu yana yaşanan savaşlarda siviller de dahil olmak üzere 200 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Yine aynı tarihte, İsrail’in kurulmasıyla Filistin’den kaçan veya sürgün edilen yaklaşık 700 bin Filistinli de yerlerinden oldu. İsrail işgalindeki Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ndeki Filistinlilerin ayaklanmasının ardından sivil kayıplar gittikçe arttı. 1987 yılında başlayan protestolarda 2021 yılına gelindiğinde 8 bine yakın kişi yaşamını yitirdi.

Sivil ölümlerin oranı yüzde 70 olan savaşta İsrail, ölen sivillerin sorumluluğunu kabul etmezken, bu ölümlerin çoğunun Filistinli grupların İsrail’e yönelik saldırıları nedeniyle gerçekleştiğini iddia ediyor.

Ancak, bağımsız gözlemciler, İsrail’in hava saldırıları ve kara operasyonlarının da sivillerin ölümlerine yol açtığını düşünüyor.

7 EKİM 2023 FİLİSTİN-İSRAİL ÇATIŞMASI

Adım adım “Geliyorum” diyen savaş, 7 Ekim 2023 tarihi itibarıyla başlarken, İsrail ve Filistin arasında devam eden çatışmalarda en az 160 Filistinli ve 40 İsrailli yaşamını yitirdiği belirtiliyor.

SAVAŞ, HAMAS’IN ROKETLER SALDIRILARIYLA BAŞLADI

Hamas, 7 Ekim Cumartesi sabahı saat 06:00’da İsrail’e karşı roket saldırıları başlatarak çatışmaları başlattı. İsrail, Hamas’ın saldırılarına karşılık olarak Gazze Şeridi’ne hava ve kara saldırıları düzenledi. Çatışmalarda, İsrail’in hava saldırılarında Gazze Şeridi’nde 200’den fazla bina ve altyapı tesisi tahrip edildi. Hamas’ın roket saldırılarında ise İsrail’in çeşitli şehirlerinde 100’den fazla bina hasar gördü.

İSRAİL: AĞIR BEDEL ÖDEYECEKLER

İsrail, Hamas’ın saldırılarını kınarken, Filistinli gruplara karşı sert bir yanıt vereceğini açıkladı. İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, saldırılar nedeniyle Hamas ile ilgili, “Ağır bir bedel ödeyecekler” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz