Konut kira fiyatlarını düşürmeyi hedefleyen model açıklandı

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER), kamu-özel iş birliğinde geliştirdiği ‘Yeni Konut Modeli’ni tanıttı. GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, bu modelin arsa maliyetini ortadan kaldırdığını belirtti. Konut geliştirme maliyetlerinin yüzde 50’sinin arsa olduğunu ifade eden Kalyoncu, maliyeti yarıya düşürdüklerinde kiraların da ciddi manada düşmesine olanak sağladıklarını söyledi.

GYODER tarafından geliştirilen ve tüm dünyanın gündeminde olan barınma sorununa çözüm olabilecek ‘GYODER Yeni Konut Modeli’ kamu-özel iş birliği ile hayata geçmesi planlanıyor. Lansman, GYODER Başkanı Mehmet Kalyoncu, GYODER Başkan Yardımcıları Neşecan Çekici, Sertaç Karaağaoğlu, Cem Yılmaz, GYODER İcra Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Ali Hepşen ve Doç. Dr. Serhat Başdoğan ile KÖİ Araştırma Merkezi Başkanı Dr. Eyüp Vural Aydın’ın katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Modelin ana vizyonu “Teknoloji”, “Tasarım”, “Tabiat” ve “Toplum” olarak belirlendi. Kamu kuruluşları, yerel yönetimler ve benzeri kurumların elindeki arsalar, Kamu-Özel İş birliği Yöntemi ile değerlendirilecek ve belli bir kira tarifesiyle belli üst limitler belirlenerek düşük kiralı on binlerce konutun üretimi hedefleniyor. Bu model sayesinde arsa maliyeti ortadan kalkacak ve uzun dönemli kiracılık da mümkün hale gelecek. Aynı zamanda kentsel dönüşüm de hız kazanacak.

Mehmet Kalyoncu, açıklamalarında, ülkedeki önemli bir konu olan konut kiralarına sosyal ve vicdani bir bakış açısıyla çözüm önerisi geliştirdiklerini belirtti. GYODER Yeni Konut Modeli’nin temel fikrinin arsa maliyetini konut geliştirmede sıfırlamak olduğunu ifade etti. Konut geliştirme maliyetlerinin yüzde 50’sinin arsa olduğunu söyleyen Kalyoncu, maliyetin yarıya düşürülmesinin kiraları da ciddi manada düşürmenin yolunu açacağını vurguladı.

Mehmet Kalyoncu, “GYODER Yeni Konut Modeli”nin finansman tarafında zamana yayılı bir finansman ortaya koyarak kentsel dönüşümü hızlandıracağını belirtti. Uzun vadeli bir finansman oluşturmanın önemine değinen Kalyoncu, satmaya yönelik konut yapıldığında işin 3 ila 5 yıl içinde bitirilmesi gerektiğini ancak bu süreyi 10 yıl ve 15 yıl gibi uzatabileceklerini söyledi. Bu sayede, bin konutluk maliyetin bir yılda karşılanacağı yerine 10 yıla bölünerek 100 konutluk bir maliyete düşeceğini açıkladı. Bu düşük maliyetle aynı bütçeyle daha fazla konut üretme fırsatının olacağını ifade etti.

Kalyoncu, Türkiye’de yıllarca uygulanmış olan kamu özel iş birliği modeliyle, arsa maliyetinin yüzde 50’sinin ortadan kalkması ve yatırım yapım maliyetinin düşmesiyle ucuz kira rakamlarının sağlanabileceğini vurguladı. Özellikle İstanbul’da kentsel dönüşümün acil bir ihtiyaç olduğunu düşündüklerini ve kentsel dönüşümün rezerv kiralık konut stokuyla hızlı bir şekilde hareket edebileceğini belirtti. Dolayısıyla hızlıca kiralık konutların oluşturulmasının kentsel dönüşümü hızlandıracağını ve depreme hazır bir İstanbul oluşturacağını ifade etti. Aynı zamanda bu sayede kentsel dönüşüm için stok oluşturulurken, kiraların da düşürüleceğini söyledi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz