Tarihin gelmiş geçmiş en iyi 10 gitaristi

en iyi gitaristler

Gitar, müzik tarihinin en popüler ve etkili enstrümanlarından biridir. Gitarın sesi, duygusu ve ifadesi, birçok müzik türüne ve kültüre damgasını vurmuştur. Gitarın ustaları ise, müzik dünyasında efsaneleşmiş ve sayısız hayran kazanmıştır. Peki, tarihin gelmiş geçmiş en iyi 10 gitaristi kimlerdir? Gazete Desek sizin için hazırladı.

Listeye başlamadan önce hatırlatmakta fayda var: Bu liste, Rolling Stone dergisinin hazırladığı ve dünyanın önde gelen müzik uzmanları ve gitaristler tarafından oylanan listedir. Listede birkaç değişiklik yapılmıştır.

carlos santana kimdir?
carlos santana kimdir?
10. Carlos Santana

Meksika asıllı Amerikalı gitarist, besteci ve yapımcı Santana, rock müziğin en çeşitli ve yaratıcı gitaristlerinden biridir. Santana, gitarı lirik, melodik ve uzun sololarla çalarak, rock müziğine Latin, caz, blues, funk ve dünya müziği gibi farklı türlerden etkiler kattı. Santana, gitarının sesini değiştirmek için pedal, efekt, wah-wah gibi araçlardan yararlandı. Santana, kendi adını taşıyan Santana grubunun kurucusu ve gitaristidir. En bilinen şarkıları arasında Black Magic Woman, Oye Como Va, Smooth, Maria Maria ve Samba Pa Ti sayılabilir.

chuck berry kimdir?
chuck berry kimdir?
9. Chuck Berry

Amerikalı rock and roll gitaristi, şarkıcı ve besteci Berry, rock müziğin öncüleri ve efsanelerinden biridir. Berry, gitarı ritmik, melodik ve akorlu olarak çalarak, rock müziğine yeni bir dinamizm kazandırdı. Berry, gitarını çalarken aynı zamanda sahnede dans eder, zıplar, döner ve kayar gibi hareketler yapardı. Berry, solo kariyerinin yanı sıra birçok ünlü sanatçıyla da birlikte çalışmıştır. En bilinen şarkıları arasında Johnny B. Goode, Roll Over Beethoven, Maybellene ve Rock and Roll Music sayılabilir.

slash kimdir?
slash kimdir?
8. Slash

İngiliz asıllı Amerikalı gitarist, besteci ve yapımcı Slash, hard rock ve heavy metal müziğin en tanınmış ve sevilen gitaristlerinden biridir. Slash, gitarı hızlı, akıcı ve teknik olarak çalarak, rock müziğine enerji ve tutku kattı. Slash, gitarına “Rosie” adını vermiş ve gitarıyla konuşur gibi çalmıştır. Slash, Guns N’ Roses, Velvet Revolver, Slash’s Snakepit, Slash featuring Myles Kennedy and the Conspirators gibi gruplarda çaldı. En bilinen şarkıları arasında Sweet Child O’ Mine, November Rain, Paradise City, Welcome to the Jungle ve Nightrain sayılabilir.

david gilmour gitar
david gilmour gitar
7. David Gilmour

İngiliz rock grubu Pink Floyd’un gitaristi ve vokalisti olan Gilmour, rock müziğin en duygusal ve atmosferik gitaristlerinden biridir. Gilmour, gitarı lirik, melodik ve uzun sololarla çalarak, rock müziğine psikedelik ve progresif bir boyut kattı. Gilmour, gitarının sesini değiştirmek için pedal, efekt, slide, lap steel gibi araçlardan yararlandı. Gilmour, Pink Floyd dışında solo kariyeri ve diğer sanatçılarla işbirlikleri de yaptı. En bilinen şarkıları arasında Comfortably Numb, Wish You Were Here, Shine On You Crazy Diamond ve Another Brick in the Wall sayılabilir.

keith richards gitar
keith richards gitar
6. Keith Richards

İngiliz rock grubu The Rolling Stones’un kurucularından ve gitaristlerinden olan Richards, rock müziğin en karizmatik ve etkileyici gitaristlerinden biridir. Richards, gitarı ritmik, melodik ve akorlu olarak çalarak, rock müziğine yeni bir tarz kazandırdı. Richards, gitarını standart akorttan farklı bir şekilde akort ederek, gitarın sesini değiştirdi. Richards, The Rolling Stones dışında solo kariyeri ve diğer sanatçılarla işbirlikleri de yaptı. En bilinen şarkıları arasında Satisfaction, Gimme Shelter, Sympathy for the Devil ve Start Me Up sayılabilir.

bb king kimdir
bb king kimdir
5. B.B. King

Amerikalı blues gitaristi ve bestecisi King, blues müziğin en büyük isimlerinden biridir. King, gitarı duygusal, lirik ve ekspresif olarak çalarak, blues müziğine yeni bir yorum kattı. King, gitarına “Lucille” adını vermiş ve gitarıyla konuşur gibi çalmıştır. King, solo kariyerinin yanı sıra birçok ünlü sanatçıyla da birlikte çalışmıştır. En bilinen şarkıları arasında The Thrill is Gone, Sweet Little Angel, Rock Me Baby ve Lucille sayılabilir.

jimi hendrix kimdir
jimi hendrix kimdir

4. Jimi Hendrix

Amerikalı gitar virtüözü, şarkıcı, söz yazarı ve kültürel bir ikon olan Hendrix, rock tarihinin en etkili müzisyenlerinden birisidir. Rock and Roll Hall of Fame, Hendrix’i “rock müzik tarihinin en büyük sanatçısı” olarak tanımlar. Hendrix, gitarı solak olarak çalmasına rağmen, sağ elini de kullanarak gitarın tellerini bükme, titreştirme, kaydırma, vurma, yakma gibi teknikleri ustaca uygulardı. Hendrix, The Jimi Hendrix Experience, Band of Gypsys ve The Isley Brothers gibi gruplarda çaldı. En bilinen şarkıları arasında Purple Haze, Hey Joe, Voodoo Child, All Along the Watchtower ve Foxy Lady sayılabilir.

eric clapton gitar
eric clapton gitar

3. Eric Clapton

İngiliz gitarist, şarkıcı ve besteci Clapton, blues ve rock müziğin en önemli isimlerinden biridir. Clapton, gitar çalarken duygusal yoğunluğu ve ustalığı ile tanınır. Clapton, The Yardbirds, Bluesbreakers, Cream, Blind Faith, Derek and the Dominos gibi gruplarda çaldı. Solo kariyerinde de başarılı olan Clapton, Tears in Heaven, Layla, Wonderful Tonight, Cocaine, Crossroads gibi şarkılarıyla ünlüdür.

jimi page kimdir
jimi page kimdir

2. Jimmy Page

İngiliz rock grubu Led Zeppelin’in kurucularından ve gitaristlerinden olan Page, rock müziğin en etkileyici ve yenilikçi gitaristlerinden biridir. Page, gitarı hem ritmik hem de melodik olarak kullanarak, rock müziğine yeni bir boyut kazandırdı. Page, gitarın sesini değiştirmek için pedal, efekt, amplifikatör, yay, şişe gibi araçlardan yararlandı. Page, Led Zeppelin dışında The Yardbirds, The Firm, Coverdale/Page gibi gruplarda da çaldı. En bilinen şarkıları arasında Stairway to Heaven, Whole Lotta Love, Kashmir, Black Dog ve Immigrant Song sayılabilir.

eddie van halen
eddie van halen

1. Eddie Van Halen

Hollanda asıllı Amerikalı gitarist, besteci ve yapımcı Van Halen, hard rock ve heavy metal müziğin en önemli gitaristlerinden biridir. Van Halen, gitarı hızlı, akıcı ve teknik olarak çalarak, gitarın sınırlarını zorladı. Van Halen, gitarın klavyesine dokunarak çaldığı “tapping” tekniğiyle ünlüdür. Van Halen, kendi adını taşıyan Van Halen grubunun kurucusu ve gitaristidir. En bilinen şarkıları arasında Jump, Eruption, Panama, Hot for Teacher ve Ain’t Talkin’ ’bout Love sayılabilir.

Gazete Desek

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz