AYM’nin Demirtaş dosyasında üye krizi

Anayasa Mahkemesi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararına rağmen tahliye edilmeyen ve ikinci kez tutuklanan Selahattin Demirtaş’ın başvurusunu görüşmek üzere toplandı. Ancak bir üyenin “Dosyaya hazırlanamadım” demesi üzerine AYM, görüşmeyi erteledi.

Türkiye genelinde HDP’nin üst yönetimine yönelik gerçekleştirilen operasyonlar kapsamında, dönemin HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde Diyarbakır’da gözaltına alındı. Daha sonra “terör örgütü üyeliği ve örgüt adına suç işleme” iddiasıyla tutuklandı ve Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Demirtaş hakkında 31 fezlekede 7 ayrı suçlamayla 43 yıldan 142 yıla kadar hapis istemiyle ana dava açıldı. Ayrıca çözüm sürecinde yaptığı bir konuşma nedeniyle İstanbul’da “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 4 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

AİHM Kararları Uygulanmıyor

Bu süreçte avukatların başvurusu üzerine AİHM, ilk ihlal kararını 20 Kasım 2018’de verdi ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu karara karşı “Bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar işi bitiririz” şeklinde tepki gösterdi. Ancak AİHM’nin kararını Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi uygulamadı ve dosya itiraz üzerine AİHM Büyük Dairesi’ne gitti. Bu süreçte İstinaf Mahkemesi, Demirtaş’ın 4 yıl 8 aylık cezasını onaylayarak Demirtaş’ın hem tutuklu hem de hükümlü haline gelmesine yol açtı.

Selahattin Demirtaş, ana davada yargılanmaya devam ederken AİHM Büyük Dairesi, ihlal kararının uygulanmamasını 18 Eylül 2019’da ele almayı planlıyordu. Ancak yerel mahkeme, AİHM’in olası kararını devre dışı bırakmak amacıyla 2 Eylül 2019’da Demirtaş’ın ve avukatların boykot ettiği bir duruşmada sürpriz bir tahliye kararı verdi. Ne var ki, daha önce kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle Demirtaş tahliye edilmedi. Ancak Demirtaş’ın ana davada yattığı süre, kesinleşmiş cezasından mahsup edildiğinde cezaevi kapısı açıldı.

Ancak, bu sefer Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Kobani soruşturması kapsamında Selahattin Demirtaş’ı 20 Eylül 2019’da cezaevinde gözaltına aldı. Demirtaş, cezaevinden SEGBİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) aracılığıyla çıkarıldığı sulh ceza hâkimliği kararıyla tutuklandı. Dolayısıyla Demirtaş’ın tahliye girişimi bir kez daha engellenmiş oldu.

AİHM Büyük Dairesi ”Hak İhlali” Dedi

Selahattin Demirtaş’ın tahliye edilmemesi üzerine dosyayı yeniden görüşen AİHM Büyük Dairesi, 22 Aralık 2020’de ihlal kararı verdi. AİHM, Demirtaş’ın tutukluluğunun “siyasi saiklerle” olduğunu belirterek, eski HDP liderinin serbest bırakılmasını talep etti. Ancak Türkiye, bu kararı yerine getirmedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz