Dolar bu aralar durgun! 20 Ağustos 2023 itibariyle dolar 27,11 seviyesinde

Küresel çapta yaşanan savaş, brent petrol fiyatlarındaki artış ve ABD Merkez Bankası’nın aldığı faiz kararları sonrası dolar kuru bu hafta durgun seyretti. Geçtiğimiz hafta pazar günü 27,12 olan dolar/TL kuru durgunluğunu korurken, 20 Ağustos 2023 saat 06.00 itibariyle 27,11 seviyesinden işlem görüyor.

Dünyada etkisini gösteren Rusya-Ukrayna savaşı ve ABD’nin merkez bankası olarak görev yapan Fed’in aldığı faiz kararları, dolar/TL kurunu yakından ilgilendiriyor. 13 Ağustos Pazar günü 27,12 ile günü kapatan dolar, 20 Ağustos itibariyle de bu çizgiden şaşmadı. Google’ın anlık verilerine göre dolar şu anda 27,11 seviyesinden işlem görüyor.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI’NIN ADIMLARI

Geçtiğimiz ay, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları kapsamında yeni düzenlemeleri, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. Bu politikalar uygulanırken doların 27 liranın altında bir değerde olduğu görülürken, açıklamayı takip eden haftalarda ara ara düşüşler yaşansa da grafik hep yukarı yönde ilerledi.

REKOR 3 AĞUSTOS’A AİT

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın dolar kuru ve enflasyonda artış trendinin süreceğine yönelik açıklamaları baz alındığında, yeni başkanın göreve gelişinden bu yana dolar 3 Ağustos’ta 27,19 seviyelerine kadar tırmanarak tarihi bir rekora imza atmıştı.

PEKİ DOLAR NEREYE KADAR YÜKSELECEK?

Ekonomi politikalarının oynak tavrını beğenmeyen dolar, uzmanların tahminlerine göre 30 lirayı göreceği düşünülüyor. Öte yandan, ticari açığın bu denli yüksek olduğu ve TCMB’nin daha önce yaptığı döviz satışlarının bu krizi tetiklediği belirtiliyor.

EURO VE STERLİN NE DURUMDA?

Temmuz ayında 30 TL’ye kadar çıkan euro, bu ayın ilk haftasından itibaren inişli çıkışlı bir grafik sergiledi. 20 Ağustos 2023 saat 06.00 itibariyle euro/TL 29,52 seviyesinden işlem görürken, sterlin 34,52 liradan satılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz