Öğrencilere vergisiz telefonda anlam karmaşası

Milyonlarca öğrenci seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim vaatlerinden biri olan öğrencilere bir sefere mahsus olmak üzere vergisiz akıllı cihaz alımı hakkında açıklama bekliyor. Sosyal medyada dolaşan bir görsel ise konu hakkında infial yarattı.

Sosyal medya üzerinde yer alan bir iddia ortalığı kasıp kavurdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim beyannamesinde yer alan öğrencilere dönük bir sefere mahsus vergisiz cep telefonu ve bilgisayar alımlarındaki şartlar öğrencileri küplere bindirdi.

MİLYONLARIN UMUDU BİR GÖRSEL İLE SUYA DÜŞTÜ

Erdoğan’ın seçim döneminde gençlerin desteğini kazanmak için ileri sürdüğü vaatlerinden biri vergisiz cep telefonu ve bilgisayar alımıydı. Milyonlarca öğrenci şimdiden vergisiz iPhone fiyatlarını araştırırken dün sosyal medyada dolaşan bir görsel ile öğrencilerin umutları adeta suya düştü. Konu hakkında resmi bir açıklama olmamasına rağmen ilgili görüntüdeki detaylar çok konuşuldu.

VERGİSİZ TELEFON VE BİLGİSAYAR ALIMININ DETAYLARI

İddiaya göre o detaylar şöyle belirlendi:

  • Bir defaya mahsus olmak üzere vergisiz telefon veya bilgisayar alınabilecek.
  • Sadece Türkiye’de üretilen veya montajlanan ürünler alınabilecek.
  • Belli bir fiyat aralığındaki ürünler alınabilecek.

Telefonlardan alınan vergiler sırasıyla; yüzde 1 oranında Kültür Bakanlığı Payı, yüzde 12 oranında TRT Bandrol Ücreti, ÖTV ve yüzde 18 oranında KDV alınıyor. Telefonun fiyatına göre ÖTV oranı yüzde 25, yüzde 40 ve yüzde 50 olarak değişebiliyor. Milyonlarca öğrenci iPhone ve MacBook hayalleri kurarken ilgili tasarı bu haliyle geçerse Vestel, Reeder gibi Türkiye’de montajlanan “yerli” telefonlar alınabilecek.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz