Türk öğrencilerden büyük başarı: Dünya Matematik Olimpiyatları’nda bakın kaçıncı sıradalar!

Dünya Matematik Olimpiyatları (IMO), matematik alanındaki yetenekli lise öğrencilerini bir araya getirerek uluslararası bir rekabet ortamı sunan prestijli bir yarışmadır. 2023 IMO, Japonya’nın Chiba kentinde gerçekleşti ve 112 ülkeden 618 öğrencinin katılımıyla tamamlandı. Yarışmada Türkiye’yi temsil eden ekip, ilk 10’a girmeyi başardı.

IYMO’da 1993 yılından bu yana aralıksız olarak yer alan ülkemiz bu yılki yarışmada elde edilen başarı ile Türkiye’nin matematik alanındaki güçlü potansiyelini bir kez daha tüm dünyaya gösterdi.

TÜRKİYE İLK 10’A GİRDİ

Organizasyonda Türkiye takımı, 62.5 puanla 8. sırada yer aldı. Yarışmada elde edilen skorlarla Türk matematik yetenekleri bir kez daha uluslararası alanda isminden söz ettirmeyi başardı.

İLK SIRADA ÇİN VAR

2023 IYMO’da ilk 10’da yer alan ülkeler ve puanları şu şekilde sıralandı:

  1. Çin – 232.5 puan
  2. Amerika Birleşik Devletleri – 228 puan
  3. Güney Kore – 225 puan
  4. Romanya – 217.5 puan
  5. Kanada – 216 puan
  6. Japonya – 215 puan
  7. Vietnam – 212.5 puan
  8. Türkiye – 212.5 puan
  9. Hindistan – 210 puan
  10. Tayvan – 207.5 puan

Organizasyonda Çinli öğrencilerin hepsi altın madalya alırken, bireysel sıralamada Haojia Shi ve Chunji Wang tam puan alma başarısı gösterdi. Öte yandan Çin, 2022 yılındaki yarışmada 6 ekip üyesiyle yüzde 100 başarı göstererek 42 tam puan almış ve yine lider olmuştu.

TÜRKİYE 2 ALTIN MADALYA KAZANDI

Türkiye’yi temsil eden öğrenciler arasında dikkat çeken başarılar şu şekilde gerçekleşti:

Yarışmada Türkiye’ye tek altın madalyayı Mehmet Can Baştemir 32 puan ile getirirken, gümüş madalya alan Barış Koyuncu ve Şevket Onur Yılmaz 30 puan, Melek Güngör 29 puan, Serdar Bozdağ 28 puan, Hakan Gökdoğan ise 27 puan toplamayı başardı.

YARIŞMADA TÜRKİYE’NİN EN YÜKSEK PUAN REKORU 2010’DA GELDİ

Dünya Matematik Olimpiyatları’na ilk olarak 1978 yılında katılan Türkiye, 1985 yılından bu yana her yıl organizasyonda boy gösterdi. Türkiye takımının rekor puanı ise 2010 yılında geldi. Yarışmaya 4 sene boyunca üst üste katılan Melih Üçer, toplamda 36 puan ile altın madalya kazandı. Melih ayrıca, göreceli sıralamada yüzde 99,42 yaparak, şimdiye kadar yüzde 99’un üzerine çıkan tek Türk oldu.

YARIŞMADAN HENÜZ TAM PUAN ALAMADIK

Son yıllarda her ne kadar başarı kaydediyor olsak da henüz organizasyonda sorulan problemlerin tamamına doğru cevap vererek tam puan alan bir Türk bulunmuyor.

KADINLARIMIZDAN BÜYÜK BAŞARI

Olimpiyatlara erkek öğrencilerin ağırlıklı olarak gönderildiği düşünüldüğünde, bu yıl tek kadın olarak yarışmaya katılan Melek Güngör, topladığı 29 puanla gümüş madalyayı ülkemize getirdi. 2015 yılındaki yarışmada 20 puan ile gümüş madalya alan Feyza Duman ve 2006 yılında aldığı 23 puan ile gümüş madalya kazanarak ülkemizi gururlandıran Hale Nur Kazaçeşme, organizasyonda az sayıda kadın temsiline rağmen büyük bir başarıya imza attı.

DÜNYA MATEMATİK OLİMPİYATLARI (IMO) NEDİR?

Dünya Matematik Olimpiyatları (International Mathematical Olympiad – IMO), her yıl düzenlenen uluslararası bir matematik yarışmasıdır. Bu olimpiyat, lise çağındaki öğrencilere matematik alanında teşvik etme, yeteneklerini geliştirme ve uluslararası bir rekabet ortamında deneme fırsatı sunma amacı güder.

TÜRKİYE’DE İLK OLARAK 2009’DA DÜZENLENDİ

IYMO, ilk olarak 1959 yılında Sovyetler Birliği’nde düzenlenmiştir. O zamandan beri her yıl, farklı bir ülkede düzenlenmektedir. Türkiye’de IMO ilk olarak 2009 yılında Ankara’da düzenlenmiştir.

IMO, genç matematikçilere karmaşık matematik problemleri çözme ve analitik düşünce becerilerini geliştirme şansı tanır. Yarışma, dünyanın dört bir yanından gelen lise öğrencilerini (18 yaşının altındaki) bir araya getirir ve matematikte üst düzey yetenekleri öne çıkarır.

Öğrenciler, bireysel ve takım halinde yarıştıkları bu olimpiyatta, matematikteki derin bilgi ve problem çözme yeteneklerini sergileyerek madalya almaya hak kazanabilirler.

Bu haber, Temmuz ayında gerçekleşen bir yarışmada Türkiye’nin matematikteki bilgisini tüm dünyaya kanıtlayan büyük bir olaydır. Ancak, ana akım medya kuruluşlarının hiçbiri bu başarıyı önemli görmemiş ve haber bültenlerinde yer vermemiştir. Gazete Desek artık Türkiye’nin gölgede kalan başarılarını Türk halkına göstermek için burada olacak.

Hep söylediğimiz gibi; Gazete Desek değilse gerçeği öğrenemezsiniz.

GAZETE DESEK

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz