Almanya’dan ‘Ülkücü Hareket’ kararı

Köln İdare Mahkemesi, iç istihbarat raporlarına dayanarak, Ülkücü hareketin “anayasaya düşman bir yapılanma olduğu” nedeniyle, üyelerinin silah ruhsatlarının iptal edilebileceği yönünde bir hüküm verdi.

Almanya Demokratik Ülkücü Türk Dernekleri Federasyonu’na (ADÜTDF) bağlı bir derneğe üye iki kişinin yürütmeyi durdurma başvurusunu reddeden Mahkeme, Alman iç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Dairesi ile Daire’nin Kuzey Ren-Vestfalya eyalet teşkilatının raporlarına atıfla kararını açıkladı.

Ülkücü hareketin raporlarda “aşırı sağ” olarak sınıflandırıldığına, “halklar arası anlayışa, halkların barışçıl bir şekilde birlikte yaşamasına ve Alman anayasasının değer anlayışına karşı bir yapılanma” olarak tanımlandığına Mahkeme tarafından vurgu yapıldı. Ülkücü ideolojinin büyük ölçüde “ırkçılık, antisemitizm ve Hristiyan düşmanlığına” dayandığı belirtilerek yürütmeyi durdurma başvurusu reddedildi.


Mahkeme, ADÜTDF’nin Almanya’da toplam 7 bin üyeli 160 kadar derneği çatısı altında bulunduran, Ülkücü hareketin en büyük çatı kuruluşu olduğunu vurgulayarak, “Ülkücü hareketin anayasaya aykırı amaçlar güttüğü varsayımına gerekçe oluşturacak yeterli gerçek emareler bulunduğunu” ifade etti.

Ayrıca, 2022 ve 2023’te Alman aşırı sağcı yapılanmalarla ilgili verilen kararlara atıfta bulunularak “Anayasa düşmanı bir kuruluşa üye olmanın, kişinin silah taşıma hukuku açısından güvenilir olmadığı zannı için yeterli olduğunu” ve kişinin bireysel olarak anayasaya düşmanca faaliyetler içinde olup olmadığına dair ek bulgulara gerek bulunmadığını mahkeme kararında belirtildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz