İsrail’de yargı düzenlemesi protestoları devam ediyor

Milletvekillerinin yargı sisteminde planlanan ve uzun süredir tartışılan düzenlemeleri onaylamasının ardından, dün gece İsrail polisi ile protestocular arasında bir kez daha çatışmalar meydana geldi.

Muhalefetin boykot ettiği oylamada, Yargıtay’ın kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisini, parlamentodaki salt çoğunluğu geçersiz kılabilmesine yönelik düzenleme 64’e karşı 0 oyla kabul edildi.

Düzenlemelerin hükümet organları arasında denge kurmak için gereklilik olduğunu dile getiren İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya karşın, muhalifler düzenlemeyi İsrail’de demokratik rejime darbe olarak görüyor.

Dün boyunca devam eden çatışmalar sırasında, Kudüs ve Tel Aviv’de polis, yolları kapatan protestocuları dağıtmak için tazyikli su kullandı, 22 kişi gözaltına alındı.

Merkeze yakın muhalefet lideri Yair Lapid, yeni yasanın iptal edilmesi için Yüksek Mahkeme’ye dilekçe sunmayı planlıyor.

Histadrut sendika konfederasyonu, genel grev tehdidinde bulundu.

Binlerce yedek asker arasında yüzlerce hava kuvvetleri pilotu da, değişikliklerin parlamentoda kabul edilmesi durumunda görevlerini boykot edeceklerini açıkladı.

Bu tür geniş çaplı bir boykotun, İsrail ordusunun harekat kabiliyetini ciddi şekilde etkileyeceği endişesi var.

Netanyahu, hükümetin “ülke vatandaşlarının çoğunluğunun kararı doğrultusunda politika yürütmesi” için yasanın gerekliliğini savunuyor.

Başbakan, tüm görüşleri kapsayan bir anlaşmaya varabilmek için Kasım ayına kadar muhalefetle görüşmeleri sürdürmeye istekli olduğunu ifade ediyor.

ABD hükümeti İsrail’in kararını eleştirdi

İsrail’in önemli bir müttefiki olan Beyaz Saray, yasanın kabul edilmesini “talihsiz” olarak değerlendirdi.

ABD Başkanı Joe Biden, reformları “bölücü” olduğu gerekçesiyle eleştirerek sürecin ertelenmesini talep etti.

Tepki çeken kanun teklifi neyi içeriyor?

  1. Yargıtay’ın kanunları gözden geçirme veya reddetme yetkisi, parlamentodaki salt çoğunluğun mahkeme kararlarını geçersiz kılabilmesiyle zayıflatılacak.
  2. Yargıçları atayan komisyon tamamen hükümetin kontrolünde olacak.
  3. Bakanlar, başsavcı tarafından yönlendirilen hukuk danışmanlarının tavsiyelerine uymak zorunda olmayacaklar.
  4. Görev için uygun olmadığı düşünülen makam sahiplerinin görevden alınması zorlaşacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz