Türkiye’de kadına yönelik şiddet sanıldığı kadar yüksek mi? Dünyada en çok şiddet vakası Türkiye’de mi görülüyor?

Nüfusu 85 milyonu aşan Türkiye’de, kadına yönelik şiddet vakaları da her geçen gün artış göstermekte. Taciz, yaralama, fiziksel ve psikolojik şiddettin yanında ölümlerin yaşandığı olaylar, ülkede sıkça görülüyor. İstatistiklere bakıldığında Türkiye, yaratılan algıya istinaden gerçekten de dünyada kadınların yaşamasına en uygun olmayan ülke mi? Şiddet olayları Türkiye’de diğerlerine oranla daha mı yüksek? Gazete Desek, sizin için araştırdı…

Türkiye’de faaliyet gösteren ve kadına yönelik şiddet karşısında güçlü bir duruş sergileyen Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu‘nun paylaştığı verilere bakıldığında, 2022’de 402 kadın cinayeti işlediğinin kayıtlara geçmiş olduğu görülüyor. Rakamlar en eski kayıt olan 2008’de 67 iken, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girdiği 2014 tarihini takip eden sene ise 294 kadının hayattan koparılmış olduğu anlaşılıyor.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İŞE YARADI MI?

Grafikte görüldüğü üzere, İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğe girme tarihinden itibaren kadın cinayetlerinde bir artış gerçekleşiyor. OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) verilerinde, Türkiye’de yüzde 38 ile takribi 10 kadından 4’ünün hayatında bir defa eşinden veya sevgilisinden, fiziksel ve/veya cinsel şiddet gördüğü bilgisine ulaşılıyor. 2015 yılına ait bu veri, 15-59 yaşları arasındaki kadınları kapsıyor. Yüzde 38’lik oranın 2023’te yüzde 45’lere kadar çıktığı düşünülse de sanılanın aksine düşüş yaşanıyor. İşlenen cinayetlerin aksine şiddet olayları, kamuoyunun oluşması ve sosyal medyanın bir güç olarak kullanılmasıyla zaman içerisinde eriyor.

OECD “TÜRKİYE’DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET AZALDI” DİYOR

OECD’nin 2023’te açıkladığı veriler ışığında, kadına yönelik şiddet oranının 2023 itibariyle Türkiye’de yüzde 38’den yüzde 32’ye gerilediği anlaşılıyor.

DÜNYADA DURUM NE?

OECD’nin yer verdiği ülkeler arasında İngiltere de mevcut. Ada’da hayatında bir defa eşinden veya sevgilisinden, fiziksel ve/veya cinsel şiddet gören kadınların oranı yüzde 24 olarak açıklanırken, Brezilya’da bu oranın yüzde 23, Fransa’da yüzde 22, Almanya’da ise yüzde 21 olduğu görülüyor. Listede Amerika Birleşik Devletleri (ABD) yüzde 26 ile yer alıyor.

EN DÜŞÜK ORAN MORİTANYA’DA

Kadına yönelik her türlü şiddetin en düşük seyrettiği yer ise bir Afrika ülkesi olan Moritanya. Yüzde 8.8’lik oran ile kıtasındaki diğer ülkelere benzemeyen Moritanya’yı, yüzde 10 ile komşularımız Ermenistan ve Gürcistan takip ediyor.

DÜNYADA EN ÇOK KADINA ŞİDDET VAKASI TÜRKİYE’DE GÖRÜLMÜYOR

Türkiye, kadına yönelik şiddetin sık görüldüğü ülkelerin başında yer alsa da “kadına yönelik en çok şiddet olayının görüldüğü” yerde listenin tepesini Fiji’ye bırakıyor. Ayrıca, Hindistan, Suudi Arabistan ve Kanada’nın da önünde bulunan ülkemizde “şiddete yönelik davranışların” yine 2023 yılı için yüzde 6 seviyesinde seyrettiği bilgisine ulaşılıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz